Semmelweis Egyetem
Magatartástudományi Intézet

HuMánia Pályaszocializációs Műhely orvostanhallgatóknak I. 
HuMánia Pályaszocializációs Műhely fogorvostanhallgatóknak I.


A HuMánia Műhely 2002 szeptembere óta működik, egyfelől Bálint-szellemiségű csoportmunka, másfelől önismereti, csoportdinamikai és személyes hatékonyságot fejlesztő gyakorlatok, technikák felhasználásával. 

Hisszük, hogy az orvosoknak a beteget komplex módon kell vizsgálnia. Megfelelő empátiával és kommunikációs technikák használatával sikeresebb lehet a gyógyítás, motiváltabbá tehetők a betegek, könnyebben birkóznak meg betegségük okozta megváltozott helyzettel.
Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az orvosok foglalkozzanak saját magukkal, tisztában legyenek céljaikkal, szükségleteikkel.  Személyes egyensúlyuk fenntartása fontos eleme, hogy kiégés nélkül segítsék betegeiket gyógyuláshoz.

A Műhely létrejötte azon a felismerésen alapszik, hogy az Intézetben zajló elméleti oktatás (orvosi kommunikáció, pszichológia, szociológia, antropológia és etika) kereteit szétfeszítené az egyének személyes felkészítése, és a szükséges gyakorlati készségek megszerzése nem lehetséges a hagyományos előadások és gyakorlatok során.
A HuMánia Műhely által nyújtott képzés a vállalatoknál bevált készségfejlesztő tréningek, a külföldi orvosi pályaszocializációs programok, valamint a Bálint-szemléletű klinikai esetmegbeszélő csoportok módszertanát ötvözi. Az egy éven át tartó, kis csoportokban zajló képzés során az alábbi területeken fogsz megerősödni:

* Stresszkezelés, konfliktuskezelés, változáskezelés 
* Személyes hatékonyság, asszertivitás
* Kommunikáció
* Empátia
* Önismeret
* Csapatmunka
* Anti-burnout


A csoportok vezetői az elmúlt szemeszterek során a HuMániát elvégzett hallgatókból kerülnek ki, akik csoportvezetői képzésen vettek részt a Magatartástudományi Intézet szervezésében. A tutorok szakmai hátterének biztosítását Prof. Dr. Túry Ferenc és Pintér Terézia tréner segíti.
A képzés 2013. szeptember 29-én a Nyitónappal indul - az összes új résztvevő egész napos, nagycsoportos orientációjával, csapatépítéssel; helyszín az Orczy kert és a Tömő utcai kollégium nagyterme.
A csoportfoglalkozások három állandó összetételű, egyenként kb. 15 fős csoportban zajlanak.
A 3,5 órás műhelyek a szeptember 30-i héten kezdődnek, kéthetente tartjuk őket mindig ugyanazon a napon (H, K, Sz vagy Cs), amit kettő megjelölésével Ti választhattok ki a Nyitónapon az egész évre előre. A csoportfoglalkozások az esti órákban lesznek, kb. 17 órai kezdettel, megbeszélés szerint. A műhelyek helyszíne a NET Karrier Iroda (NET Sz-10)
Az első félévben 5 műhely lesz, plusz egy vizsgaalkalom az általatok választott napon a szorgalmi időszakban. A második félév végén, az utolsó, 5. műhelyen lesz a vizsga.
Ezen kívül a téli vizsgaidőszak után egy 3 napos táborban, valamint kiegészítő műhelymunkákon (pl. vizsgázási technikák) is részt vehettek az év során.

A féléveket lezáró aláírás feltétele a csoportfoglalkozásokon való aktív részvétel és a gyakorlati vizsgák sikeres letétele. Félévente egy hiányzás megengedett.
Figyelem! Ez a képzés másféle részvételt kíván, mint az eddigi gyakorlatok! A csoportokon zajló munka feltétele a motiváció, a pontos kezdés, az aktív részvétel, aminek hiánya esetén ne válaszd ezt a tárgyat! Ha azonban rászánod mindezt, garantáltan nem távozol üres kézzel!

Tárgyfelvétel: a Neptun-rendszeren keresztül III. évtől évfolyamonkénti bontásban. A harmadévesek közül elsősorban azoknak ajánljuk a kurzust, akik már végeznek valamilyen klinikai munkát, mert így – eddigi tapasztalataink alapján – többet fognak profitálni a gyakorlatokból. 

Conference on Sleep Spindling and Related Phenomena