Semmelweis Egyetem
Magatartástudományi Intézet

Vezető: Dr. Bódizs Róbert, PhD, tudományos főmunkatárs

E-mail:

Tagok:

  1. Gombos Ferenc, állandó külső munkatárs
  2. Dr. Ujma Péter, tanársegéd, PhD-hallgató
  3. Sándor Piroska, PhD-hallgató
  4. Szakadát Sára, PhD-hallgató

 

Kutatási terület:

Az általunk kutatott kérdések az alvásszabályozással kapcsolatos neurobiológiai ismeretanyag és a pszichofiziológia találkozási pontjainál helyezhetőek el. Fő kutatási kérdéseink az alváskutatás általában, azon belül pedig elsősorban az alvás elektrofiziológiája, az alvás és a kognitív funkciók viszonya, az alvás-EEG, mint egyéni jellemző és biomarker. Foglalkozunk továbbá az alvás és a ritmikus hangingerek kapcsolatának kutatásával, illetve az álmodás neurokognitív, egészségpszichológiai és klinikai jelentőségének vizsgálatával. Kérdésfelvetéseink megválaszolásakor egyaránt támaszkodunk pszichometriai és poliszomnográfiás eljárásokra. A poliszomnográfiás regisztrátumokra támaszkodva összetett, saját fejlesztésű jelfeldolgozó eljárások révén elemezzük az egyénspecifikus alvás-EEG jegyeket. A különböző módszerekkel szerzett tapasztalataink szintéziséhez a modern neurobiológiai ismeretek nyújtanak értelmezési keretet.

 

Jelenlegi támogatás/Pályázat:

2012—2014 OTKA-K105367: Az emberi agy érzelmi és kognitív fejlődésének idegélettani mutatói a gyerekkori álmodás kialakulásának és ontogenezisének tükrében

 

Az utolsó öt év legfontosabb közleményei:

1. Ujma PP, Konrad BN, Genzel L, Bleifuss A, Simor P, Potari A, Kormendi J, Gombos F, Steiger A, Bodizs R, Dresler M. Sleep spindles and intelligence: evidence for a sexual dimorphism. JOURNAL OF NEUROSCIENCE 34:(49) pp. 16358-16368. (2014)

2. Sándor P, Szakadát S, Bódizs R. Ontogeny of dreaming: a review of empirical studies. SLEEP MEDICINE REVIEWS 18:(5) pp. 435-449. (2014)

3. Bódizs R, Gombos F, Kovács I. Sleep EEG fingerprints reveal accelerated thalamocortical oscillatory dynamics in Williams syndrome. RESEARCH IN DEVELOPMENTAL DISABILITIES 33:(1) pp. 153-164. (2012)

 

 
 
Conference on Sleep Spindling and Related Phenomena